HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.10.12. 13:30 Egészség Nagykövet

A stressz, WHO Szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai 4. rész

A stressz és a szív- és érrendszeri betegségek


A stresszes, feszültséggel teli életvitelről már régóta tudjuk, hogy növeli az emberi szív- és érrendszeri betegségek, a súlyos koszorúér és az agyvérzés kockázatát. Az azért megjegyzendő, hogy nem általánosan elfogadott, amelyek a stressz okozta szívbetegségek.

 

Egy ausztrál szakértői csoport arra a következtetésre jutott, hogy erősen összefüggő kapcsolat fedezhető fel a depresszió, a társadalmi elszigeteltség és a szívbetegség kialakulása között. Ezek a tényezők veszélyesek szívünk egészségére, akárcsak a kóros vérzsírszint, a dohányzás és a magas vérnyomás. De ugyanez a csoport nem talált kapcsolatot a szívbetegség és a krónikus életesemények, a munkahelyi stressz, a nem tipikus viselkedésminták, az ellenségesség, a szorongásos zavarok vagy a pánikbetegség között. Más kutatók viszont szoros kapcsolatot véltek felfedezni a szorongás és a szívbetegségek között.

 

Egy tanulmány szerint egyenes összefüggés fedezhető fel az önértékelési-pszichológiai stressz és a nyaki verőér károsodása között. A kiterjedt Whitehall-tanulmány szerint a brit kormányzati alkalmazottak körében megállapítható, hogy azok körében volt a legmagasabb a szívbetegségek aránya, akiknek munkája a legkevésbé állt ellenőrzés alatt.

 

Folyamatosak a kutatások e területen, hogy minél pontosabban meghatározhassák, hogy milyen típusú a stressz vezet nagy valószínűséggel szív- és érrendszeri megbetegedésekhez. Bármi legyen is az eredmény, azt már tudjuk, hogy általában különböző stresszfajták együttesen erősítik egymás hatását. Amikor ezek bekövetkeznek, jelentősen megemelkedik a szívvel kapcsolatos események kockázata.

 


Hogyan okoz a stressz szív- és érrendszeri megbetegedéseket?


A stresszes élet vezet minket ahhoz, hogy állandósítsunk az életünkben olyan rossz szokásokat, mint a dohányzás és a nem megfelelő táplálkozás, amelyek a különféle szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

 

A stressz önmagában megváltoztathatja a szervezet működését, és ez hatással lehet a vérrendszerre és az idegrendszerre, mindezek együttesen rossz hatással lesznek szívünk egészségére.

 

Tanulmányok azt mutatják, hogy az akut stressz következtében csökken a véráramlás a szívben, a szív szabálytalanul kezd verni, mindez pedig véralvadáshoz vezethet. Mindezek kiválthatják a szív- és érrendszeri betegségeket.


Ha Ön már érelmeszesedéssel küszködik, és emellett feszültséggel teli életet él, előfordulhatnak mellkasi fájdalmak amiatt, hogy az artériák a szív közötti összeköttetésben csökken a vér áramlása. Amikor mindezt hosszabb ideig tapasztalja, ezek a hatások is kárt okozhat a vérerek falaiban, az ereket hajlamosabbá teszi az érelmeszesedésre.

 


Hogyan védhetjük meg magunkat?

 Ha időben megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, a rossz szokásainkat és a nem megfelelő életmódunkat, ahol csak tudjuk, azzal csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kifejlődésének kockázatát.

 

Felhasznált irodalom

 

SJ Bunker, DM Colquhoun, MD Esler, IB Hickie, D Hunt, VM Jelinek, BF Oldenburg, HG Peach, D Ruth, CC Tennant and AM Tonkin. Position Statement: "Stress" and coronary heart disease: psychosocial risk factors. Medical Journal of Australia 2003; 178 (6):272-276

LD Kubzansky, I Kawachi. Going to the heart of the matter: do negative emotions cause coronary heart disease? Journal of Psychosomatic Research. 2000;48(4-5):323-37.

B Wolff, H J Grabe, H Völzke, J Lüdemann, C Kessler, J B Dahm, H J Freyberger, U John and S B Felix. Relation between psychological strain and carotid atherosclerosis in a general population. Heart. 2005;91:460-464

H Bosma, MG Marmot, H Hemingway, AG Nicholson, E Brunner, A Stansfeld. Low job control and risk of coronary heart disease in Whitehall II (prospective cohort) study. British Medical Journal. 1997;314:558-65.

A Rozanski, JA Blumenthal, J Kaplan. Impact of psychological factors on the pathogenesis of cardiovascular disease and implications for therapy. Circulation. 1999 Apr 27;99(16):2192-217.

Forrás: a WHO hivatalos honlapja.

Fordítás: Egészség Nagykövet Blog.

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EVER 2010.10.28. 06:29:09

Létezik ún. "pozitív stressz" is.
Vajon az ugyanilyen negatív következményekkel jár?!
süti beállítások módosítása