HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.09.30. 10:10 Egészség Nagykövet

Tippek Norbitól és Rékától 2. rész

Őseink a teremtés óta mindig gyalog közlekedtek, futottak, lovagoltak a fizikai munkavégzés helyéig és vissza az otthonig.  

Napi 12—14 óra fizikai aktivitás! Az 1900-as évek elejének napi kalória igénye nem állt meg 5000 kcal alatt! Ma a 2000-et sem dolgozzuk le!

Ehetjük ugyanazt? Huszonkét év sportmúltja után jöttem rá, hogy soha nem lesz már annyi mozgás az életemben, amivel a mában érvényesek lehetnének a régi táplálkozási alapelvek.

A szénhidrát szerkezetének finomsága majdnem megegyezik a kristálycukoréval. Ez már szinte cukor. Miért nem édes?

Szopogasd a fehér kenyér belét 3 percig nyelés nélkül a szádban és mézédes cukormasszát fogsz érezni!

  • Egy marék búzadarával nyúlj be egy fazék vízbe, majd egy ugyanennyi sima liszttel! Egyik kezedben rostos massza lesz, a másikban ragadós csiriz. Ez történik a beledben is! Sütiben ehhez még cukrot is adnak!
  • Mi történt régen? Egy darab durva őrlés a gabonának a helyi molnár malmában – ugye már a szóra sem emlékszel? Molnár! Jegyezd meg! A mai finnyás ízlésűek dédapáink kenyerét meg sem ennék! Ők ezzel éltek túl minden ínséget! Gyógyszerek nélkül, sok munkával dacoltak a faggyal, háborúval, járványokkal!
  • A természetben lévő szénhidrátok mindig durva szerkezetűek, rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaznak. Az energiát fokozatosan adagolják a szervezetbe. A természetes anyagok, gyümölcsök önmagukban is tartalmaznak cukrot, de az evés során önmagukkal együtt, folyadékkal, héjjal, hússal, rostok kötésével jutnak az emésztésbe. Ezáltal szabályozza a természet az egészséges, lassabb, folyamatos szénhidrát felszívódást.
  • Hallottál már a csicsóka szirupról? A nyírfacukorról? A steviáról? Az inulinról és a prebiotikus édesítőkről? Egészségesek és nem viszik fel brutálisan a vércukrot!

Az elhízással összefüggő betegségek, amire felhívom minden Olvasónk figyelmét:

  •   cukorbetegség, diabétesz, már gyerekkori!
  •     hipertónia, vagyis magas vérnyomás, már gyerekkori is!
  •    immunrendszeri problémák, gyengeség, allergia,
  •   szív- és érrendszeri megbetegedések, infarktus, szívroham
  •   mozgásszervi panaszok, lúdtalp, térdek befelé torzulása, X-láb, deformációk, fájdalmak, derékfájás
  • daganatos megbetegedések, 75%-a összefügg az elhízással, vastagbél-, gyomor- és végbélrák
  • lelki panaszok, depresszió, csökkent önbecsülés
  • alvászavarok, fáradékonyság, álmatlanság, horkolás
  • bőrbetegségek, gombás fertőzés, cellulitisz, narancsbőr
  • székletzavarok, szorulás, aranyér
  • stroke, agyvérzés
  • candida, reflux

 

További tippeket és tanácsokat a www.norbi.eu és a www.rubintreka.com oldalakon találnak kedves Olvasóink.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EVER 2010.10.05. 11:49:32

Nagyon jó bejegyzés!!!!

Főleg ezt tartom lényegesnek:

"soha nem lesz már annyi mozgás az életemben, amivel a mában érvényesek lehetnének a régi táplálkozási alapelvek."

- MENNYIRE IGAZ EZ SZINTE MINDENKIRE NAPJAINKBAN!

Köszönöm a hasznos info-kat. Szupernek tartom az oldalt- kívánok további sok sikert a T. Szerkesztő(k)nek!
süti beállítások módosítása