HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.10.04. 10:03 Egészség Nagykövet

Az étkezés, WHO Szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai 1. rész

Az étkezés és a szív- és érrendszeri megbetegedések


Az étrend szerepe kulcsfontosságú az egészséges fejlődés és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével kapcsolatosan. A megfelelő diéta az egyik legfontosabb dolog, amelynek segítségével valóban lehet változtatni, és amely hatással vannak a többi szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire.

Összehasonlítva a hagyományos étrendet egy másik, alacsony telített zsírokat, sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrenddel, megállapítható, hogy ez utóbbi mintegy 73%-kal csökkentheti a súlyos szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.


A zsír
Kutatások egyértelművé teszik, hogy a vér túlzottan, kórosan magas lipid (zsír) szintje meglehetősen nagy kockázatát jelenti a koszorúér-betegség, szívinfarktus és koszorúér-halál kialakulásának. Viszont a kóros vérzsír változtatható, a megfelelő étrend által. A telített zsírokban (pl. sajt) és a transz zsírokban (gyakran használják sütemények készítésénél és a gyorséttermekben) gazdag étrend ugyanis magas koleszterin szint kialakulásához vezet.


Telített zsírok találhatók például az állati eredetű termékekben. Hidrogénezett zsír található a feldolgozott élelmiszerekben, mint például a boltban vásárolt süteményekben, kekszekben, és egy sor más, napi rendszerességgel megvásárolt termékekben. Telített és transz-zsírok megemelik a koleszterin szintjét a vérben, ami érelmeszesedéshez vezethet.

A telítetlen zsírok viszont jótékony hatással vannak a szív egészségére. Többek között a halakban, diófélékben, magvakban és a zöldségekben találhatóak.

Az esszenciális zsírsavak: az omega-3 és az omega-6 mindenekelőtt az olajos halakban, a diófélékben és a különféle magvakban találhatóak. Ezek fogyasztása kedvező hatással van a koleszterinszintünk alakulására.

Fontos megjegyezni, hogy ha a teljes zsírbevitel a bevitt kalória több mint 37%-át a teszi ki, még ha ez a zsír telítetlen zsírokból tevődik is össze, növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A telített zsírbevitel se haladja meg a bevitt kalória 10%-át, a leginkább veszélyeztetett kockázatú csoportoknál pedig, mint például a cukorbetegek esetében a teljes zsírbevitel 7% vagy annál kevesebb legyen.

 


Az étkezési só, vagyis a nátrium
Magas vérnyomás (hipertónia) egyik fő kockázati tényezője a szív-és érrendszeri betegségeknek. Ha az étkezésnek magas nátriumtartalma, az a magas vérnyomás kockázatával jár.

Becslések szerint, ha a táplálkozással a teljes nátriumbevitelt naponta körülbelül 1 grammra, azaz kb. 3 g étkezési sóra csökkentjük, az a magas vérnyomással kezeltek számának 50 %-os csökkenéséhez vezet. Ugyanakkor akár 22%-kal a stroke-ból eredő, és a16%-kal a szívkoszorúér-betegségből eredő halálozások számának csökkenéséhez vezetne.

 

A gyümölcs- és zöldségfélék
A friss gyümölcs és zöldség védi a szívet. Az alacsony gyümölcs-és zöldségfogyasztás, mint kockázati tényező, körülbelül 20%-át teszi ki világszerte a szív-és érrendszeri betegségeknek. Gyümölcs-és zöldségfélék kiemelkedően fontosak a szívbetegségek és a stroke elleni védelemben.

A teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű gabonafélék folsavban, B vitaminban és rostokban gazdagok, amelyek mind fontosak szívbetegségek elleni védekezésben. Feldolgozott gabonafélék ellenben, mint például a fehér kenyérben és a tésztákban találhatóak, nem járnak ugyanazokkal az előnyökkel, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A halak
Azokban az országokban, ahol a halak fogyasztása rendszeres, csökkent a halálos kimenetelű betegségek kockázatát jelentő valamennyi tényezők kialakulása, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések miatti halálozás is.

A diófélék
A diófélék rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát.

A szója

A szója bizonyítottan jótékony hatással van a vérzsír szintjére. Az étkezési szójafehérje napi 47 grammja akár az összkoleszterin 9%-os és a az LDL-koleszterin 13%-os csökkenéséhez vezethet.


Az alkohol
Az alkalmi italfogyasztás akár védheti az Ön szívét, de csak akkor, ha mértékkel iszik.

 

Felhasznált irodalom:

R De Caterina, A Zampolli, S Del Turco, R Madonna, M Massaro. Nutritional mechanisms that influence cardiovascular disease. American  Journal Clinical Nutrition. 2006; 83: 421S-426

Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916: Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. 2003. World Health Organization. Geneva

Forrás: WHO hivatalos honlapja.

Fordítás: Egészség Nagykövet Blog.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása