Vérzsír azaz a koleszterin, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezője
Testünk abnormálisan magas szintű lipid, azaz zsírtartalma jelenősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A koleszterin egy puha, viaszos anyag, ami a véráramban a zsírok között és az egész test sejtjeiben található. Fontos testünk egészséges működéséhez. Szükségünk van rá a sejtmembránok és a hormonok képződéséhez.
Az emberi test koleszterint termel, illetve mi is bejutatjuk szervezetünkbe, mikor állati, illetve állati eredetű élelmiszereket fogyasztunk mint amilyen például a tej vagy a sajt. Sőt, olyan élelmiszerekből is nyerhetünk koleszterint, amelyek koleszterolt nem tartalmaznak, mint például a kókuszzsír, pálmaolaj, illetve a transz-zsírok, amelyeket olyan élelmiszerekhez használnak fel, mint a sült krumpli, a kekszek és a sütemények.
A koleszterint a lipoprotein elnevezésű részecskék szállítják a vérben. Ez lehet úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein: LDL és magas sűrűségű lipoprotein: HDL. A magas LDL-szint vezet az érelmeszesedés kialakulásához, növelve a szívinfarktus és a stroke bekövetkezésének veszélyét. A HDL koleszterin viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy eltávolítja a koleszterint a véráramból.
Az ösztrogén elnevezésű női nemi hormon is megemeli szervezetünk HDL-koleszterin szintjét, ez részben megmagyarázza, hogy miért is alacsonyabb a menopauza előtt álló, mint a változókorban lévő nőknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
A másik vérzsír: a triglicerid
Triglicerid a leggyakoribb típusú zsír a szervezetünkben. Az ember normál triglicerid szintje változik az életkor és nem szerint is. Amikor valaki szívbetegségben szenved vagy cukorbeteg, valószínűleg igen magas ez a szint. A magas trigliceridszint a magas LDL-koleszterin-szinttel együtt felgyorsítja az érelmeszesedést, megnövelve a szívroham és a stroke bekövetkezésének veszélyét is.
Mely tényezők befolyásolják a normális vérzsír szintet?
Szervezetünk lipid szintje függ a kortól, nemtől, genetikai tényezőktől, életmódbeli döntésektől, és változhat az idő múlásával is. Bár a határvonalat a biztonságos és a veszélyes mérték között nem könnyű meghatározni, ésszerű ezt orvosra bízni.
Európai ajánlások alapján a következő célértékeket tartjuk megfelelőnek:
- Optimális összkoleszterin: kevesebb, mint 5,0 mmol/l
- LDL-koleszterin: 3,0 mmol/l vagy annál kisebb.
- HDL-koleszterin: 1,2 mmol/l vagy annál nagyobb a nők és a 1,0 mmol/l férfiaknál.
- Triglicerid: 1,7 mmol/l vagy annál kisebb.
Az amerikai ajánlások alapján a következő következő célértékeket tartjuk megfelelőnek:
- Összkoleszterin-szint: 5,1 mmol/l
- LDL-koleszterin: 2,6 mmol/l vagy annál kisebb
- HDL-koleszterin: több, mint 1,0 mmol/l
- Triglicerid: 1,7 mmol/l vagy annál kisebb
Felhasznált irodalom:
J Mackay, G Mensah, Atlas of Heart Disease and Stroke. 2004 World Health Organization. Geneva
V Datta. MedlinePlus Medical Encyclopedia: Triglyceride level. 2005. www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003493.htm
G De Backer, E Ambrosioni, K Borch-Johnsen, C Brotons, R Cifkova, J Dallongeville, et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Third joint task force of European and other societies on cardiovascular disease prevention in clinical practice. European Heart Journal. 2003;24: 1601-10.
Hyperlipoproteinemia. The Merck Manuals Online Medical Library: Home Edition for Patients and Carers. www.merck.com/mmhe/sec12/ch157/ch157b.html
Forrás: http://www.world-heart-federation.org/cardiovascular-health/cardiovascular-disease-risk-factors/cholesterol/
Fordítás: Egészség Nagykövet