HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.11.30. 19:23 Egészség Nagykövet

A vérzsír, a koleszterin, WHO Szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai 5. rész

Vérzsír azaz a koleszterin, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezője

 

Testünk abnormálisan magas szintű lipid, azaz zsírtartalma jelenősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

A koleszterin egy puha, viaszos anyag, ami a véráramban a zsírok között és az egész test sejtjeiben található. Fontos testünk egészséges működéséhez. Szükségünk van rá a sejtmembránok és a hormonok képződéséhez.

 

Az emberi test koleszterint termel, illetve mi is bejutatjuk szervezetünkbe, mikor állati, illetve állati eredetű élelmiszereket fogyasztunk mint amilyen például a tej vagy a sajt. Sőt, olyan élelmiszerekből is nyerhetünk koleszterint, amelyek koleszterolt nem tartalmaznak, mint például a kókuszzsír, pálmaolaj, illetve a transz-zsírok, amelyeket olyan élelmiszerekhez használnak fel, mint a sült krumpli, a kekszek és a sütemények.

 

A koleszterint a lipoprotein elnevezésű részecskék szállítják a vérben. Ez lehet úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein: LDL és magas sűrűségű lipoprotein: HDL. A magas LDL-szint vezet az érelmeszesedés kialakulásához, növelve a szívinfarktus és a stroke bekövetkezésének veszélyét. A HDL koleszterin viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy eltávolítja a koleszterint a véráramból.

 

Az ösztrogén elnevezésű női nemi hormon is megemeli szervezetünk HDL-koleszterin szintjét, ez részben megmagyarázza, hogy miért is alacsonyabb a menopauza előtt álló, mint a változókorban lévő nőknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

 

A másik vérzsír: a triglicerid

Triglicerid a leggyakoribb típusú zsír a szervezetünkben. Az ember normál triglicerid szintje változik az életkor és nem szerint is. Amikor valaki szívbetegségben szenved vagy cukorbeteg, valószínűleg igen magas ez a szint. A magas trigliceridszint a magas LDL-koleszterin-szinttel együtt felgyorsítja az érelmeszesedést, megnövelve a szívroham és a stroke bekövetkezésének veszélyét is.

 

Mely tényezők befolyásolják a normális vérzsír szintet?

Szervezetünk lipid szintje függ a kortól, nemtől, genetikai tényezőktől, életmódbeli döntésektől, és változhat az idő múlásával is. Bár a határvonalat a biztonságos és a veszélyes mérték között nem könnyű meghatározni, ésszerű ezt orvosra bízni.

Európai ajánlások alapján a következő célértékeket tartjuk megfelelőnek:

 

  • Optimális összkoleszterin: kevesebb, mint 5,0 mmol/l
  • LDL-koleszterin: 3,0 mmol/l vagy annál kisebb.
  • HDL-koleszterin: 1,2 mmol/l vagy annál nagyobb a nők és a 1,0 mmol/l férfiaknál.
  • Triglicerid: 1,7 mmol/l vagy annál kisebb.

 

Az amerikai ajánlások alapján a következő következő célértékeket tartjuk megfelelőnek:

 

  • Összkoleszterin-szint: 5,1 mmol/l
  • LDL-koleszterin: 2,6 mmol/l vagy annál kisebb
  • HDL-koleszterin: több, mint 1,0 mmol/l
  • Triglicerid: 1,7 mmol/l vagy annál kisebb

 

 

Felhasznált irodalom:

J Mackay, G Mensah, Atlas of Heart Disease and Stroke. 2004 World Health Organization. Geneva

V Datta. MedlinePlus Medical Encyclopedia: Triglyceride level. 2005. www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003493.htm

G De Backer, E Ambrosioni, K Borch-Johnsen, C Brotons, R Cifkova, J Dallongeville, et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Third joint task force of European and other societies on cardiovascular disease prevention in clinical practice. European Heart Journal. 2003;24: 1601-10.

Hyperlipoproteinemia. The Merck Manuals Online Medical Library: Home Edition for Patients and Carers. www.merck.com/mmhe/sec12/ch157/ch157b.html

 

Forrás: http://www.world-heart-federation.org/cardiovascular-health/cardiovascular-disease-risk-factors/cholesterol/

Fordítás: Egészség Nagykövet

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása