HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.10.05. 12:01 Egészség Nagykövet

A cukorbetegség, WHO Szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai 2. rész

Diabétesz, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezője

 

Cukorbetegséggel küzdő embereknél 2-4-szer nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a nem cukorbetegeknél. A cukorbeteg emberek körében ugyanis a legfőbb halálozási okot a szív- és érrendszeri betegségek jelentik.

 

 

Ha Ön cukorbeteg, emellett még számos más tényező is van, melynek előfordulása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát: ilyenek a magas vérnyomás, kóros vérzsír-szint és az elhízás.

 

 

A cukorbetegség és a szívbetegség

A kezeletlen cukorbetegség oly módon károsítja a vérerek állapotát, hogy az kóros érelmeszesedéshez, illetve magas vérnyomás kialakulásához vezet. A cukorbetegeknél fiatalabb korban fejlődik ki az érelmeszesedés, mint a nem cukorbetegeknél.

A magas vérnyomás legalább kétszer olyan gyakran fordul elő a cukorbeteg emberek körében, mint azoknál, akik normális vércukorszinttel rendelkeznek.

A cukorbetegek nagyobb valószínűséggel esnek szívroham vagy agyvérzés áldozatául, mint nem cukorbeteg társaik.

A cukorbetegeknél az is előfordulhat, hogy átélnek egy szívrohamot anélkül, hogy észrevennék. A diabétesz ugyanis károsítja az idegeket, az infarktus ún. „néma” infarktus: így a szívrohammal együtt járó jellegzetes mellkasi fájdalom sem érződik.

A változó kor előtt álló nők esetében az ösztrogén jótékony védő hatása is hiányozhat, mivel a cukorbetegség kiolthatja azt.

A cukorbetegséggel szenvedő emberek körében tehát 2—3-szor nagyobb a kockázata a szívelégtelenségek bekövetkezésének, mint a nem cukorbeteg társaiknál.

 

Diabétesz és az agyvérzés (stroke)

Ha Ön amellett, hogy magas vérnyomása van még cukorbeteg is, mintegy kétszer akkora az esélye a stroke bekövetkezésének, mintha „csak” magas vérnyomásban szenvedne.

A kockázatot az átmeneti ischaemiás rohamok jelentik, amelyek esetükben jóval gyakrabban fordulnak elő, mint a nem cukorbetegek társaiknál.

 

Cukorbetegség és a perifériás artériás betegség

A diabétesz károsíthatja az ereket, így idővel a cukorbetegeknél sokkal nagyobb lesz a kockázata a részleges sántításnak, vagy akár a végtag-amputáció bekövetkezésének is, mint a lakosság más részében. Férfiak esetében a sántaság kialakulásának a kockázata 3-szor, míg nőknél 9-szer akkora, mint a nem cukorbetegek esetében.

 

Cukorbetegség esetén hogyan védekezhetünk a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben?

Ha megfelelően kontrolláljuk a vércukorszintünket, mintegy 42%-kal csökkenthetjük a szívroham, míg 57%-kal a stroke és a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét.

Ha megfelelően kontrolláljuk a vércukorszintünket, 33-50% között csökkentjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ha szervezetünk vérzsír mértékét is megfelelően kézben tartjuk, akkor mintegy 20-50%-kal csökkenthető a szív-és érrendszeri betegségek szövődményeinek bekövetkezése.

Az egészséges étrend, a megfelelő mértékű fogyás javíthatja a cukorbeteg állapotát.

Ha már sikerült fogyni és a csökkenteni a glükóztoleranciát, akkor meg lehet akadályozni a kialakuló cukorbetegséget.


A dohányzásról való leszokás is mindenképpen csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.


A cukorbetegség kockázati tényezői

Az 1. típusú cukorbetegség kockázati tényezői még nem bizonyítottak, de mindenképpen szerepe lehet kialakulásában környezeti kiváltó tényezőknek: a vírusoknak, méreganyagoknak mint az élelmiszerlánc és az éttrend összetevőinek.

A 2. típusú diabéteszt leginkább befolyásoló kockázati tényező az elhízás, a túlsúly. A dohányzás mintegy 2-szeresére növeli ennek kockázatát.

A legfontosabb, és egyben nem befolyásolható kockázati tényező az etnikai hovatartozás. Ugyanis megfigyelhető, hogy a spanyolok, ázsiaiak, arabok, afrikaiak, a csendes-óceáni szigeteki, illetve az amerikai, kanadai, ausztrál őshonos lakosság körében gyakrabban fordul elő a cukorbetegség.

A növekvő életkor, illetve az, ha a családban már fordult elő korábban cukorbetegség, szintén nagyobb kockázatot jelent.

 

Felhasznált irodalom:

International Diabetes Federation. Diabetes and Cardiovascular Disease: A Time to Act. 2001. IDF. Brussels.

National Diabetes Education Program. National Diabetes Fact Sheet. 2005. Department of Health and Human Services, USA.

DM Nathan, PA Cleary, JY Backlund, et al. Intensive diabetes treatment and
cardiovascular disease in patients with type 1 diabetes. New England Journal of Medicine.
2005;353(25):2643-2653.

Forrás: WHO hivatalos honlapja.

Fordítás: Egészség Nagykövet Blog.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása