HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.09.18. 06:30 Egészség Nagykövet

Az agyvérzés: a stroke

A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok a különböző korcsoportokban változnak.
A köznyelvben gyakran használt agyvérzés (más néven: stroke, szélütés) elnevezés egy kissé félrevezető, ugyanis a betegek többségénél nem beszélhetünk semmiféle vérzésről.
Az stroke az agy egy területének átmeneti vagy végleges vérellátási zavar, amely sok esetben az adott agyterület károsodásához vezet.

A vérellátási zavar leggyakoribb oka valamelyik agyi ér elzáródása például vérrög következtében trombózis, embólia. Az agyvérzések alig 20 százalékban valóban vérzés következik be, ez esetben az oxigén- és tápanyag ellátási zavart az adott agyterület ereinek sérülése, ennek következtében megnyílása okozza.
Nagyon fontos a betegség tekintetében mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzés. Elsődleges a kialakulásban szerepet játszó tényezők például családi halmozódásnak, magas vérnyomás kezelésének figyelembe vétele, a másodlagos megelőzés a már egyszer strokon átesett beteg megfelelő gondozását jelenti.


Árulkodó tünetek
A stroke az esetek többségében hirtelen alakul ki, de lassú, folyamatos funkciózavar is
előfordulhat.
Tünetei széleskörűek, az alábbiak külön-külön és akár együttesen is jelentkezhetnek:

  • végtagokra kiterjedő féloldali részleges vagy teljes bénulás,
  • féloldali látásvesztés;
  • beszédzavar: érthetetlen, értelmezhetetlen mondatok;
  • zsibbadás, vagy ügyetlenség;
  • kettős látás;
  • szemhéj csüngése;
  • kinyújtott nyelv ferdesége;
  • arc félre húzódása;
  • súlyos fejfájás;
  • zavartság;
  • hányinger, hányás;
  • szédülés;
  • látótér kiesés;
  •  súlyos esetben kóma vagy halál.
  • eszméletvesztés;
  • görcsrohamok.

 A fenti tüneteket sok minden kiválthatja ezért mindig a legsúlyosabbra gondolunk.


Mit tegyen a laikus segélynyújtó?
Hívjunk szakszerű segítséget!
A tünetek sokrétűsége miatt csak általános ellátási javaslatokat tehetünk.

A legfontosabb a tünetek felismerése, a panaszok komolyan vétele, abban az esetben is, ha csak rövid ideig tartottak.
Helyezzük nyugalomba a beteget, sokszor a félülő helyzet a legélszerűbb, nyugtassuk
meg, ügyeljünk közérzetére. Lazítsuk meg szoros ruházatát. Kezeljük a kísérő tüneteket
pl. görcsrohamnál védjük a fejét. Ha eszméletlen, biztosítsunk légutat, úgy helyezzük stabil oldalfekvésbe, hogy épp testoldala felfelé legyen. Ennek az a magyarázata, hogy a
vérzés, illetve érszűkület a bénult oldallal ellentétes agyfélen következett be, vérzéscsillapítás szempontjából ennek kell felül lennie. A kiérkező segítségnek (mentő, háziorvos) adjuk át a megszerezhető információkat, pl. tünetek kezdete, jellege, változása.
Fontos, hogy a panaszok megszűnése esetén is indokolt az orvosi vizsgálat!
Az Ön közelében is vannak úgynevezett Stroke-központok, ahol gyorsan és szakszerűen kapnak segítséget, érdeklődjön!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EVER 2010.10.05. 11:50:42

Stroke esetén a mentő/szaksegítség hívása rendkívül fontos, mert így célzottan- időtakarékossággal- a megfelelő színvonalú (stroke-ra specializálódott) osztályra kerülhet a beteg.
A KÉSEDELEM NÉLKÜLI CSELEKVÉS, AKÁR ÖRÖK ÉLETRE MEGHATÁROZHATJA A STROKE-ON ÁTESETT BETEG ÉLETMINŐSÉGÉT- UGYANIS oko-okozati exponencionális viszony van a:
MIELŐBBI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS A(z esetlegesen) MARADANDÓ KÁROSODÁSOK MÉRTÉKE KÖZÖTT.
Szóval, minél hamarabb segítünk, annál valószínűbb rá az esély, hogy az érintett /tartósan/ nem bénul le, vagy nem veszti el (részlegesen vagy teljesen) motoros funkcióit. (írás, beszéd)- DE MÉG SAJNOS EBBEN AZ ESETBEN IS ELŐFORDULHAT...
süti beállítások módosítása