HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.10. 12:00 Egészség Nagykövet

Egészségnagykövet Program Sajtótájékoztató 2010. december 9.

Az Egészség Nagykövet Program 2010. december 9-én sajtótájékoztatót tartott, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, melyek Magyarországon és a világ minden táján vezető haláloknak számítanak.

Ünnepek előtt megragadjuk az alkalmat, és felhívjuk az Olvasók figyelmét az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára: kiemelten a következő felnőtt és gyermek egészségügyi intézményekben dolgozókra:

  • a Honvéd Kórház – Állami Egészségügyi Központ,
  • a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb,
  • a Bethesda Gyermekkórház,
  • az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak munkájára.

 Másrész a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, mely Magyarországon gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint.

 Az Egészség Nagykövet Program kiválasztott a prevencióért már eddig is sokat tett példaképeket: nagyköveteket: elsősorban Schobert Norbertet és Rubint Rékát, akik eddigi munkásságukkal az egészséges életmódot és ennek tükrében a betegségek megelőzését propagálták. A Programban segítségükre vannak Egészség Nagykövetként a Jóban Rosszban sorozat szereplői: Brózik Klára és Juhász Adrienn, valamint időjósunk: Németh Lajos is.

A sajtótájékoztató műsorvezetője Fésüs Nelly művésznő köszöntötte a megjelenteket. Boda Gábor ismertette az Egészség Nagykövet Programot. Dr. Nagy Zsolt genetikus a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséről beszélt, kiemelve ebben a genetikai és egyéb szűrővizsgálatok fontos szerepét. A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében nem kis szerepe van a genetikának: hiszen számos olyan hajlamosító tényező van, melynek elkerülésével minden korosztályban komoly lépéseket tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzéséért. Példaként említve, ha egy fiatal lányról kiderül a genetikai vizsgálat során, hogy hajlamos ezekre a súlyos betegségekre, könnyen elkerülheti ezeket, ha a hormonális szerek használatát mellőzi.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, ebben a percben is országszerte legalább 50 rohamkocsijuk siet szívinfarktus, stroke vagy más szív- és érrendszeri megbetegedéssel rosszul lett beteghez. 

Rubint Réka a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy mennyire fontos a betegségek időben történő megelőzése, és ebben milyen nagy szerepe van egyrészt az egészségnek, egészségmegőrzésnek, valamint az egészségnevelésnek: a családon belül a szülők mintát adó életvitelének és a gyermekek egészségtudatos nevelésének, a rendszeres testmozgásnak és egészséges táplálkozásnak. Nagyon fontos, hogy mi felnőttek ne csak beszéljünk arról, hogy egészséges élet, egészséges táplálkozás és rendeszeres mozgás, hanem saját életünkkel jó és követendő példát mutassunk gyermekeinknek. Nagyon nagy szükség van erre, hiszen pár évtizede még egy-egy  általános iskolai osztályban 1-2 túlsúlyos gyermek volt csak, mára már ez az arány ijesztó méreteket kezd ölteni. Nem is csoda, hogy a felnőttek között sem javul ez az arány. Itt az ideje, hogy mindenki szülőként is tegyen azért, hogy mindez megváltozzon.

Somogyi Zoltán (Wellstar) a betegségek megelőzésében és az egészséges táplálkozásban fontos természetes alapanyagú táplálék-kiegészítőkre hívta fel a figyelmet.

A program lezárásaként Fehér Adrienn Emerton-díjas énekestől hallhattunk pár a közelgő ünnepek hangulatát idéző dalt, Fésüs Nelly közreműködésével. Bár a program apropója szomorú tényeken alapult, de úgy gondoljuk, hogy minden közreműködők, résztvevő kapott elegendő információt és segítséget ahhoz, hogy személyes életében is ezek a betegségek száműzve legyenek. A résztvevő művészek megtettek mindent azért, hogy a rendezvény karácsony váró, szeretetteljes és jó hangulatú legyen.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása