HTML

Egészség Nagykövet Program

Az Egészség Nagykövet Program indításának célja, hogy felhívja a figyelmet olyan egészségügyi intézmények és az ott dolgozók áldozatos munkájára, melyek felnőttek és gyermekek többszázezreit látják el nem feltétlenül budapesti ellátási területekkel. Napjainkban kiemelkedő terület a prevenció: vagyis a betegségek, ezeken belül is a leggyakrabban előforduló, és olykor legsúlyosabb betegségek megelőzése, ezért ez az Egészség Nagykövet Program fontos részét képezi. Nincsen arra lehetőségünk, hogy korunk minden súlyos betegségére és annak megelőzésére felhívjuk a lakosság figyelmét, ezért egy területet: a szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióját emeltük ki, tettük mindezt azért, mert az egyik egészségügyi intézményben ennek fontos szakmai háttere van (stroke-központ, neves kardiológiai osztály stb.). Ezen a területen mindennapi tapasztalat, hogy a betegek egyre fiatalabbak, tinédzserek esnek össze holtan tornaórán, fiatal sportolók vesztik életüket el percek leforgása alatt. A korábban szinte csak az idősebb korosztályt érintő betegségek rohanó világunkban egyre inkább a fiatalabb korosztályt is kezdik érinteni, ezért is esett erre a területre a választás. Arról már nem is szólva, hogy az uniós halálozási statisztikákban ezen a területen is sajnos az élen járunk. Mindezek mellett úgy gondoljuk, hogy az egészséges és betegségmegelőző életmód promóciója a többi, napjainkban központban álló súlyos és kevésbé súlyos betegség megelőzésében kulcsfontosságú, és ezt a fajta megelőzést és felvilágosítást ajánlott már gyermekkorban elkezdeni. Ez volt az egyik olyan ok, hogy nemcsak felnőttek ellátására szakosodott intézményekre is gondoltunk a programban.

Friss topikok

Linkblog

2010.09.24. 12:38 Egészség Nagykövet

Szív Világnapja szeptember 26.

Vigyázzunk a szívünkre!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember 26-át a

Szív Világnapjává választotta.

 

 

 

 

A szív-és érrendszeri betegségek

kockázati tényezői

 

 Szív-és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai, kockázati tényezői

Sok kockázati tényező összefüggésben van a szívkoszorúér-betegséggel és a stroke-kal, hétköznapi nevén agyvérzéssel. A legfőbb kockázati tényezők:

  •    a dohányzás,
  •       alkoholfogyasztás,
  •       magas vérnyomás (hipertónia),
  •      a magas koleszterinszint,
  •       az elhízás,
  •       mozgásszegény életmód,
  •       az egészségtelen táplálkozás egyaránt jellemzők világszerte.

Különösen fontos a fejlődő országokban, miközben a szív-és érrendszeri betegségek növekedésével küzdenek, a legnagyobb megpróbáltatásokat még mindig a szegénységgel együtt járó helytelen táplálkozás és a fertőző betegségek okozzák.  Kivéve a szub-szaharai afrikai országokat, a fejlődő világban vezető halálok már a szív-és érrendszeri betegségek.

Egy rizikófaktor jelenlétével, még nem feltétlenül szükséges, hogy a szív-és érrendszeri betegség kifejlődjön. De a több kockázati tényező már megnöveli kialakulásának valószínűségét, ha teszünk azért, hogy ezek kockázati tényezők megváltozzanak, kemény megelőző munkával megvédhetjük szívünk egészségét.

 

 

Befolyásolható kockázati tényezők

 

A magas vérnyomás, a hipertónia az egyetlen és legnagyobb kockázati tényező a stroke esetében. A szívroham esetében is jelentős szerepet játszik. Megelőzhető, és sikeresen kezelhető, de csak akkor, ha időben diagnosztizálják, és az előírt kezelést betartják.

A kóros vérzsír szint, ami a magas összkoleszterin, magas triglicerid szint, a magas alacsony sűrűségű lipoprotein, vagy alacsony szintű, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, mind összesen megnöveli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a gyógyszeres kezelés módosíthatja a vérzsírprofilt.

Dohányzás, függetlenül attól, hogy milyen dohány: cigaretta vagy rágódohány, növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázat különösen nagy, ha fiatalkorban már elkezdett dohányozni, illetve erős dohányos vagy hölgy az illető. A passzív dohányzás is kockázati tényező a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában. A dohányzás abbahagyása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, függetlenül attól, hogy valaki milyen régóta dohányzik.


A fizikai aktivitás hiánya 50%-kal növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát. Az elhízás jelentős kockázatot jelent a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában, és hajlamossá tesz a cukorbetegségre. A cukorbetegség egyik fontos kockázati tényezője a szív-és érrendszeri betegségeknek.

A kettes típusú diabétesz egyik fő kockázati tényezője a szívkoszorúér-betegségnek és a stroke-nak. Cukorbetegként kétszer olyan valószínű, hogy kifejlődik valamelyik szív-és érrendszeri betegség bennünk. Ha nem szabályozzuk, kezeljük a cukorbetegséget, akkor nagyobb eséllyel és korábban: fiatalabb korban alakul ki szív-és érrendszeri betegség, és sokkal súlyosabban, mint másoknál. Ha Ön egy menopauza idejében lévő hölgy, a cukorbetegség kioltja az ösztrogén védő hatását, és a szívbetegségek kockázata jelentősen emelkedik.

A magas telített zsír tartalmú étkezés növeli a szívbetegségek és a stroke előfordulását. Becslések szerint világszerte mintegy 31%-a okoz szívkoszorúér-betegséget, és a 11%-a stroke-ot.

Nem számít a szegénység, bármelyik részén vagyunk a világnak, nő a szívbetegségek és stroke kockázata. Az állandó stresszel teli élet, a társadalmi elszigeteltség, a szorongás és a depresszió növeli a szívbetegségek és stroke kockázatát.

1-2 alkohol tartalmú ital naponta 30%-os csökkentéséhez vezet a szívbetegségeknek, de e szint feletti alkoholfogyasztás már a szívizmot károsítja.

Bizonyos gyógyszerek is növelik a szívbetegségek kockázatát, mint például a fogamzásgátló tabletta és a hormonpótló terápia (HRT).


Bal kamrai hipertrófia (LVH) egyik kockázati tényezője a szív-és érrendszeri halálozásnak.

 

Nem módosítható kockázati tényező

Egyszerűen önmaga az idős kor is egy kockázati tényezője a szív-és érrendszeri betegségeknek, stroke kockázata megduplázódik férfiaknál 55, a hölgyeknél 65 év felett.

A családban előforduló betegségek a szív- és érrendszeri betegség kockázatát mutatják be.

Ha az első fokú vérrokonának szívkoszorúér-betegség vagy stroke-ja volt 55 éves kora előtt (férfi rokonnál), vagy 65 éves kora előtt (női hozzátartozónál), a kockázat nő.

A nemek között is jelentős az eltérés: egy klimax előtt álló hölgy a férfiaknál nagyobb rizikónak van kitéve a szívbetegségek terén. De menopauza elteltével a nők kockázata hasonló egy férfiakéval. A stroke kockázata a férfiak és a nők körében is hasonló.

Az etnikai hovatartozás is szerepet játszik. Az afrikai vagy ázsiai származású embereknek nagyobb a kockázata a fejlődő szív-és érrendszeri betegségekre.


Felhasznált irodalom:

J Mackay, G Mensah, Atlas of Heart Disease and Stroke. 2004 World Health Organization. Geneva

TA. Gaziano. Reducing The Growing Burden Of Cardiovascular Disease In The Developing World. Health Affairs. 2007;26(1):13-24

 National Diabetes Information Clearinghouse, Diabetes, Heart Disease and Stroke. 2005. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Bethesda, Maryland.

Forrás: a WHO hivatalos honlapja.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása